Besöksmål och Sevärdheter 

 

 


Porjus Gamla kraftstation

 

Kraftstation


Besök Pionjärverket i Porjus och upplev hur vatten blir till el. En energifylld upplevelse kryddad med kraft och spänning. Visningar dagligen under sommarsäsongen


  Öppetider för sommaren 2018 är slut.


Vattenfalllogo.jpg


Kontakt: visitporjus@vattenfall.com

Här finns även Porjus Expo en utställning av gamla bilder från uppbyggnaden av Porjus

 


Porjus – ett kraftfullt steg in i svenska elåldern.

Artikel Norrbottens Kuriren och NSD 14 juni 2017

© Seved Johansson


> Porjus, ett kraftfullt steg in i svenska elåldern.pdf Harsprångets samhälle


Harsprånsfallet


Detta samhälle började byggas upp 1946 för anläggandet av Harsprångets kraftstation. Som mest bodde ca 2000 personer här. 1985 var samhället helt rivet och utplånat  

Idag har samhället fått tillbaka sina vägskyltar

 

Passa på att ta en titt på Harsprångsfallet, där vattnet en gång i tiden forsade fram. Ett canyonliknande område i Luleälven. Då når den klassiska utkiksplatsen via en 300 m lång stig från E45.

 

 


Kraftbyggarland

 

Ett besök i Kraftbyggarland och Rallardalen är ett måste för både stora och små. Här kan du uppleva hur elkraft blir till i ett riktigt minikraftverk. Du kan också besöka den gamla smedjan, samt rallarkojan där du kan se hur rallaran levde under byggnadstiden. 

 

Ligger lätt tillgängligt i anslutning till rastplats och turistinformationen i LaponiaPorten.

 

 

 

 Lancastern "Easy Elsie"

 

Easy Elise


"Easy Elsie" hette det engelska flygplan som den 29 oktober 1944 nödlandade på en myr 7 km från Porjus. Planet ingick i en grupp tunga bomplan och deltog i anfall mot slagskeppet Tirpiz som låg utanför Tromsö. Från Ålloluoktavägen finns en spångad stig på ca 2 km som leder fram till flygplansvraket. Vid planet finns också en rastplats och en kallkälla.

 

Easy Elsie och Nordens ensamma drottning.

Lancaster på myren och slagskeppet Tirpitz.

© Andreas Holmberg - Niklas Korva (2006)

      > > >      EasyElsie.pdf


 

 
Monumentet "Kraft"

 

Stenen kraftEn 400 ton och 15 meter lång hög stenskulptur. Rest den 24 augusti 1988, till minne av vettenkraftens utbyggnadsepok. En epok som började 1909 och som avslutades närmare 80 år senare då det sista aggregatet togs i drift i Porsi 1987. Monumentet kan också betraktas som en hyllning till alla män och kvinnor som bidragit till att skapa grunden till vår välfärd.

 

Konstnär: Bo Holmlund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Porjustallen 

 

TallenPorjusbergets strövområde

Storslagen utsikt, ett mindre urskogsområde och kanske en av Sveriges äldsta tallar.

Väl värd en promenad.

 

Rallarstigen

Sommaren 1910 kom de första kraftverksbyggarna vandrande längs den 44 km långa stigen som börjar vid Vassaraträsk i Gällivare  och slutar vid kraftbyggarland i Porjus. Omväxlande genom skog och över myrar går denna vandring. Stigen är rustad, spångad och återinvigd 1994.

 

Jelka

Området är ett orört fjällnära skogsområde med många sällsynta lavrika marker. Du kan välja mellan en längre stig ca 5 km eller en kortare 2,5 km. Båda tar dig in i området. Du kan också nå Packobäckens källflöden.

 

 

 

  

 

Thunborgs Viltaffär 

 

Thunborgs vilt


Kanske en av de sista av sin sort. Detta är en mycket speciell souvenirshop, här finns allt. Ta dig tid att botanisera. Du kan även köpa delikatesser av ren, fågel och fisk tillredda på traditionellt sätt, vilket blir en smakupplevelse utöver det vanliga.

Öppet 10.00-20.00 under sommaren, ring för besök under annan årstid.

 

Telefon: 0973-101 79

www.thunborgviltaffar.se

info@thunborgviltaffar.se
 

Ålloluokta kyrka

 

ÅlloluoktaÅlloluokta (betyder Käkviken på samiska) ligger 27 km från Porjus. Du kör över Stora Lulevattnet i Porjus och följer vägen längs med den södra sidan av älven. Man räknar med att det har funnits permanent boende i Ålloluokta sedan 1700-talet. Det har varit väglöst land fram till 1967 då vägen byggdes.

 

Idag finns ett tiotal hus som framför allt nyttjas till sommarboende, men det finns fortfarande bofasta i några gårdar. Förutom härlig natur är det intressant att titta på kapellet som firade 50-årsjubileum under hösten 2003. Kvar finnsäven "Isbodan" som fungerade som frysbox fram till mitten av 60-talet, el fick man 1957.
Porjus broschyr:  Sevärdheter  (pdf)